En krossad myt, finalen! författaren berättar!

Om ni snubblar över den här historien för första gången så vill ni nog först läsa inlägg 1 följt av inlägg 2, jag kan nästan garantera rolig läsning :)!

Jag har efter jätte bra feedback från er! (Communityn)! Varit i kontakt med författaren till artikeln från 2004 (som gör samma experiment som jag redan 2004) nämligen Bo Berger för att få reda på mer vad som hände i samband med dessa bilder och påståenden som än idag florerar kring diabetes communityn.

Så här nedan kommer mina frågor och hans svar på vad som hände sedan.

”Fråga 1: Hur var responsen på din artikel?
1a. Från företag?
1b. Från vården?
1c. Från allmänheten?

Fråga 2: Vad var din titel när du skrev artikeln och vad har du för titel idag?

Fråga 3:Bilden återkommer igen? vad tänker du om det och vad tror du att det beror på?

Fråga 4: varför anser du att det är viktigt att belysa och motbevisa en fråga som för vissa kanske ses som ”nödvändigt överdriven” i syftet att bibehålla ev hygienen i samband med sprutorna?

Fråga 5: fick du någonsin svar från bd?

Fråga 6: vad är rekommendationen idag? vad är den baserad på? och vad är dina tankar kring dom rekommendationer man får?

Sedan får du gärna lägga till frågor om du tycker nån saknas, jag hoppas att fråga 4 inte tolkas som utmanade mot dig, då tanken snarare är att på ett bra sätt belysa varför man behöver vara kritisk till information ibland.
Återigen tack för svar och för att du hjälper mig och hjälper communityn med vad som verkar vara en återkommande fråga.  
Mvh jonatan”

Artikeln Bo Berger syftar på är artikeln i inlägg nr2 .

Bo Berger svarade:

”1a. Reaktion från företaget framgår av artikeln du bifogade. Man hävdade att deras bilder var korrekt publicerade och att vi måste ha gjort något fel. Den ”forskare” som BD hänvisade till hörde aldrig av sig och någon ytterligare dokumentation från BD kom aldrig till mig.

1b. Reaktion från vården kom endast från Anders Frid docent i Lund. Han hävdade att man inte kan bortse från infektionsrisken vid återanvändning av kanyler.
Jag svarade att jag under 30 år arbetat med ca 1000 diabetiker på mottagningen i Skövde, nästan alla med insulinbehandling. Således hade mina patienter erfarenhet av 1000 x 4 x 365 x 30 = över 40 miljoner injektioner.
INGEN kunde rapportera infektion efter enstaka injektion.
Däremot förekommer det infektioner efter kvarliggande kanyler vid CGMS, insulinpump m.m.

1c. Reaktion från patienterna var ofta: ”Det visste jag väl redan. Så har jag gjort länge, utan att berätta för diabetesmottagningen”.

2. Min titel då var Överläkare Endokrinsektionen Kärnsjukhuset i Skövde (Numera har någon pappersvändare bytt namn på sjukhuset till ”Skaraborgs Sjukhus Skövde” och jag har blivit pensionär).

3. Bilderna som ursprungligen publicerades av BD är vetenskapliga förfalskningar som enligt BD gjorts av en ”forskare” (namngiven i artikeln). Denna person vet jag inte om han över huvud taget existerar. Varken han eller BD har efter artikeln besvarat brev eller frågor.

4. Denna fråga besvarade jag väl delvis under punkten 1b.

5. Nej.

6. Denna fråga bevarade jag väl också delvis under punkt 1b.

Lycka till med spridningen av dessa uppgifter. mvh Bosse Berger”

Min egen slutsats kring detta är att vibben jag haft i så många år att vi diabetiker har mer insyn i oss själva än vad nån annan har stämmer.
Så länge vi inte är rädda för men respekterar våran diagnos så kan vi på egen maskin hitta våra egna vägar!
Dock ska man alltid bedöma sig själv kritiskt och vara nyfiken, är min tanke förnuftig? har jag researchat? känns det rätt? om du uppfyller alla och har en närstående runt dig? då kanske det är dags att testa?
För ingen simulering eller forskning i världen kan räkna ut exakt dina förutsättningar eller hur ditt liv ser ut, dessa saker vet bara du!

2 reaktioner till “En krossad myt, finalen! författaren berättar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.