Krossad myt?

För ett tag sedan surfade jag förbi understående bild med tillhörande text, många var förfärade men minst en person skrev att bilden var fake…
Det måste kollas upp tänkte jag som med mitt digitala mikroskåp, sprutnålar och en apelsin i högsta hugg slängde mig framför datorn!

Jag kan ju tillägga att just mitt mikroskop bara förstorar x250 och det ser ut som att bilden har desto mer förstoring, men jag tycker endå att bilder ger hyfsat rättvis bild :).

oanvänd nål
oanvänd nål från sidan.

Jag provade ett stick, 5 stick och 10 stick på mig själv i magen, och på grund av att det var så liten skillnad på bilderna så hoppar vi till tio stickaren och har därmed dubblat det värsta exemplet på första bilden.

10 stick hud
10 stick hud sidan

ok, så runt här börjar tålamodet och skinnet tryta lite så jag gick över till alla vår trogna tränings apelsin, för att inte slita ännu mer på erat tålamod så lägger jag upp bilderna med 60!?! stick direkt…

apelsin 60 stick
apelsin 60 stick från sidan

återigen kan vi se att trots många stick senare så är det minimala skador som bäst och lite beläggningar, därmed gav jag upp vad som var ”normalt till semi normalt slitage”.

Dock i sann mythbusters anda så måste jag ju ta reda på hur en nål kan bli så skadan som på bilden…

Jag började med att ”tappa” sprutan med nålen först ner i träbordet jag sitter vid.

Ett stick i träbord
Ett stick i träbord från sidan.

ok, så nu kan vi faktiskt se början till reala skador på spetsen med lite krökt öppning och vågiga former, vi är dock inte i närheten av ”femte sticket” på våran referens bild…

Så nu tappade jag den i metall beslaget på sagda bord istället (känner mig extremt vetenskaplig här).

Misslyckat stickförsök i metall
misslyckat stickförsök i metall, sidan.

Nu börjar vi ju faktiskt närma oss det ”femte sticket” i bilden och jag tror vi kan vara ganska överens om att det antingen handlar om andra nålar eller nån form av skrämsel.

Jag kan på sätt och vis förstå hur man vill använda en sådan bild för att främja byte av nålar på reguljär basis, för även om det var roande att ”ta udden” av ”myten” så vill jag ändå belysa vikten av att byta nål både av hygieniska skäl men även för att jag under mina 20 år av diabetes verkligen upplever att nålen blir sliten och ibland t.om med får stop!
Däremot tycker jag faktiskt inte att missvisande information är ok oavsett medlen det främjar!

Om nån har mer information om sagda bild så tar jag jätte gärna emot det då jag via google image sök inte hittade var den kommer ifrån eller vem som publicerat den.
Vi ska heller inte glömma att den kan ha används i beskrivande syfte som i ”såhär känns det” för att sedan bli misstagen som fakta.

Och återigen, jag är ingen expert eller läkare, bara en knäppgök med fritid och ett mikroskop… men ser gärna att ämnet diskuteras :-).

Nålen jag använde var för övrigt en BD 0,25x5mm!

Läs mer i del 2! ===>>Klicka här<<===

Och i del 3! ===>>Klicka här<<===

4 reaktioner till “Krossad myt?

  1. Min erfarenhet är att nålarna har olika kvalitet. En del känns trubbiga redan första gången. Så kan det inte vara så att din nål var av en bättre kvalitet mot den andra?

    Gillad av 1 person

    1. Absolut kan det vara så 🙂 dock har bättre medie detektiver än mig spårat detta till en kanyl reklam från en av dom stora tillverkarna som verkar ha överdrivit slitaget. Man kan ju misstänka att dom tjänar på om vi byter nål vädligt ofta. Men allt detta är spekulationer tills det finns källkritisk fakta på det 🙂

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.